Gode råd til baby refluks

Alle babyer oplever det, man kalder refluks, altså tilbageløb af den mælk, der jævnligt bliver indtaget. Dette er helt normalt for børn helt frem til, de er 12 måneder gamle. Baby refluks kommer som følge af, at barnets lukkemuskel, der er placeret ved mavesækken, endnu ikke er modent nok til at åbne og lukke efter indtagelsen af føde. Således kan mange børn opleve, at den mælk, de netop har indtaget, kan ryge op igen fra mavesækken og komme op som gylp. Dette kan ske umiddelbart efter et måltid, men kan også forekomme i timerne efterfølgende. 

At babyer gylper er ganske harmløst og er en naturlig reaktion på, at kroppen endnu er i gang med en stor udvikling, der i sidste ende vil være med til at holde på maden i maven, uden at den kommer op igen. Dertil er det også vigtigt at nævne, at babyer oplever at gylpe netop fordi deres spiserør er kort, og at der dermed ikke er langt fra mavesækken til spiserøret og munden. På den måde er det altså en helt naturlig fysiologisk proces, der sker, hver gang en baby gylper. 

Nogle gange kan almindelig baby refluks dog blive til en smertefuld oplevelse for babyer, hvor der kan opstå gener og komplikationer ved at gylpe, bøvse og spise som normalt. Dette kalder man reflukssygdom, og her vil det altså ikke udelukkende være maden, der kommer op som gylp, men også mavesyre, der kan forårsage gener for babyen og kan være smertefuldt at komme op med.  

Disse symptomer på reflukssygdom bør du være opmærksom på 

Reflukssygdom er en tilstand, der bør behandles, idet det kan skabe vedvarende gener for babyen og give anledning til, at dit barn ikke har lyst til at spise som følge af det ubehag, der kommer af den efterfølgende tilbageløb af mad. Det er dog ikke alle babyer, der giver et klart udtryk om reflukssygdom, og det er i disse tilfælde vigtigt at være opmærksom på symptomerne. Et barn med reflukssygedom kan udvise følgende symptomer:

  • Gråd og uro ved bøvser og hikke 
  • Smertefulde gylp 
  • Har ikke lyst til at spise 
  • Besværet vejrtrækning 

Oplever du, at dit barn har en eller flere af ovenstående symptomer, kan der være tale om, at din baby oplever tilbageløb af mad og mavesyre, der skaber gener. I dette tilfælde vil det være vigtigt at få symptomerne på baby refluks undersøgt og få disse behandlet.

Osteopatisk behandling til refluks 

Mange gange kan babyer have rigtig god gavn af en osteopatisk behandling af deres symptomer på refluks, idet der her anvendes en nænsom behandling, der undersøger årsagen til det tilbageløb, barnet oplever. Dertil vil man igennem en osteopatisk behandling også få gode råd og øvelser med sig, som vil være med til at hjælpe babyens krop til selv at afhjælpe og lindre symptomerne. 

Helt generelt er det dog vigtigt at huske på, at et barn med refluks har godt af altid at spise med så hævet overkrop som muligt, og at denne holdes hævet efter måltidet også. Dertil bør babyens tøj heller ikke stramme over maven, og der bør ikke leges eller tumles umiddelbart efter maden heller. En osteopatisk behandler kan her give flere gode råd tilpasset dit barns enkelte symptomer.